Mit kell tudnia egy Java programozónak?

Az ITHub egyik cikkjében összeállított egy elemzést arról, hogy egy IT szakembertől milyen szakmai képességeket várnak el, és a felvett munkavállalók milyen tudással rendelkeznek. Minden területen 10 kulcskompetenciát vizsgálnak. A kimásolt ábra a Java területtel foglalkozik; a Java fejlesztőtől elvált képességek: Java, J2EE, Java EE, JPA, Spring, JSP, Oracle, SQL, XML, Hibernate.

Az első dolog, amiben megerősített ez az ábra, hogy bátran szakíthatunk a magyar oktatás egyik rákfenéjével, a tökéletességre való törekvéssel. Mint láthatjuk (pontos számokat az eredeti cikkben olvashatunk), a Java fejlesztő legfontosabb kompetenciájában, a Java nyelvben sem 100%, amit elvárnak a munkavállalótól, de még csak nem is 90%, hanem valahol 25% környékén. Ami még érdekesebb, hogy a felvett programozók még ezt sem érik el, valahol 15 és 20% között van a teljesítményük.

Ebből két dolog következik:

  • a cégek hajlandóak és kénytelenek szakmájukhoz nem annyira értő munkavállalókat alkalmazni
  • ha van egy jó alap Java tudásod (mert pl. végigcsináltad a Java SE modult a Java távoktatásban), akkor bátran nekiindulhatsz a felvételi procedúrának. Ez utóbbit eddig végzett tanulóim tapasztalatai is megerősítik: sokszor pusztán erős Java tudással ma sokan már programozóként dolgoznak.

Egy másik dolog a Java EE és a J2EE kérdése: A Java EE a J2EE egy későbbi verziója, nagyvállalati rendszerek létrehozására alkalmas csomagról beszélünk. Hogy miért szerepel akkor mindkettő? (Most egy pillanatra megfeledkezünk arról az eshetőségről, hogy esetleg ugyanarról beszélnek a cégek, csak két különböző névvel illetik)

Én egyetlen dologra tudok gondolni: nem szalad annyira a technológia alkalmazása, mint amennyire a technológia és a szakemberek tudása. És ez valahol érthető is: ha egy cég egy bizonyos Java EE (J2EE) verzió segítségével kifejlesztett magának egy rendszert (sokmillióért), akkor nem fogja “csak úgy” lecserélni egy újabb verzión futóra, befektetve megint csak sok millió forintot. Az ok pedig, hogy bár elvileg nagyrészt a régi programokat tudja futtatni az új Java EE, de csak elvileg és nagyrészt. Ez a két szó pedig újabb sok millió lehet egy cég számára.

Ugyanakkor egy adott verzióra kifejlesztett rendszert is karban kell tartani: hibákat kell javítani benne, esetleg új funkciókat megvalósítani, amihez pedig kell a régi technológiához értő szakember.

A Java EE első verziója 2006. májusában jelent meg (10 éve!), és váltotta le a J2EE-t. Nagyon úgy néz ki, hogy vannak cégek, akik ilyen régi technológiával készült szoftverrendszereket használnak, tartanak karban, és szívesen alkalmaznának hozzáértő szakembereket. Azaz:

  • a régi technológia nem feltétlenül felejtendő el
  • ha most megtanulsz valami aktuálisat, az nem fog hipp-hopp elavulni, pláne nem Java területen, ahol jelentős a nagy cégek jelenléte, akiknél minden egy kicsit megfontoltabban zajlik

Forrás: http://ithub.hu/blog/post/Mit_varnak_el_egy_egy_adott_IT_pozicio_betoltesehez_es_mi_ezzel_szemben_a_valosag/