Van egy remek ötletem…

Időről időre megtalál engem egy-egy ember egy olyan levéllel, miszerint van egy remek ötlete, hiánypótló lenne az a (szoftver)termék, amit kitalált, csak le kell programozni, és hazai és nemzetközi piacon is nagy durranás lehet. Viszont gyorsan meg kell csinálni, különben ellopják. A kérés általában az, hogy ajánljak, szerezzek programozót, vagy csináljuk meg mi. Az ötlet természetesen titkos.

A legnagyobb jó szándéktól vezetve, hadd osszam meg a véleményem:

  • egy jó ötletből nem lesz szükségképpen jó biznisz. A jó ötlet szükséges feltétele a jó biznisznek, de ha megvan, akkor a jó üzlet kb. 0.5%-át valósítottuk meg. Ötleteink nekünk is vannak kb. hetente egy, amiből lehetne egy jó céget csinálni. A távoktatás projekt (új nevén: StudiCore Online) is egy ilyen jó ötlet volt. Kigondolni kb. 30 perc volt, a megvalósításán két és fél éve dolgozom én, és most már egy egész cég, és még mindig az elején tartunk.
  • a jó ötletet tuti lemásolják, azaz tuti lesz konkurencia, bármibe is kezd az ember. Lehet, hogy a konkurrencia rosszabbul csinálja, de ez már egy másik kérdés.
  • ha elmondod az ötletet, akkor lehet, hogy rájössz, hogy nem jó, és nem kezdesz bele egy halálraítélt projekt megvalósításába… ha meg jó, lehet, hogy a beszélgetés által még jobb lesz. A beszélgetőpartner kis eséllyel fogja megvalósítani. (Én tuti nem, nekem elég a saját cégem vezetése is elfoglaltságnak).
  • végig kell gondolni, hogy mi lesz az üzleti modell? Azaz ki és milyen szolgáltatásért fog fizetni? Fog-e fizetni és fog-e fizetni annyit?
  • a vállalkozás sikerében a megvalósítás a kulcsfontosságú tényező, ami nem csak a jó cuccot jelenti: kiszolgálás, ügyfélszolgálat, szervezettség, gyártás/termelés, cégen belüli és kívüli kommunikáció, marketing, sales, PR.
  • egy vállalkozás vezetése külön szakma, amihez érteni kell, vagy menet közben – villámgyorsan – kitanulni. (Ezt egy Wolf Gábortól lopott képpel úgy tudnám megvilágítani, hogy ez olyan, hogy az ember ledob a szakadék szélén egy halom alkatrészt, utánaugrik, és próbálja összeszerelni a levegőben repülőgéppé, mielőtt belecsapódik a földbe – ez a vállalkozás).
  • a “soha nem volt cuccok” egyébként egy veszélyes terep, veszélyesebb, mint n+1-ként beszállni egy jól menő piacra. Azért veszélyesebb, mert nem lehet tudni, hogy az a dolog csak a feltaláló és szűk környezete számára jó ötlet vagy a piac is annak fogja gondolni. És ha annak gondolja, meg kell tanítani a piacnak, hogy miről is van szó. Ehhez pedig egy csomó marketingüzenetet kell célba juttatni: Milyen marketingüzenet lesz jó? Mi fogja a reklámzajt túlharsogni? És főleg ki és miből finanszírozza majd?
  • külföldi terjeszkedés: a nagy piac nem jelent automatikusan nagy sikert, sokszor pont a fordítottja történik: nagy piacon nagy a zaj, sokan kommunikálnak, az üzenetünk könnyen elveszik a többiek között. Ráadásul külföldön sokszor a Google AdWords hirdetési árak is jóval magasabbak.
  • végül el is jutottunk a programozó kérdéséhez: egy programozó nem olcsó, pláne nem manapság. Egy egyszerű program elkészítése is hónapok munkája lehet egy-egy embernek. Ha meg team kell hozzá, az még nehezebb. Manapság jó, profi programozót nehéz (lehetetlen?) találni havi nettó félmillió alatt, ami járulékokkal inkább egymillió. Lehet kezdőt is alkalmazni, de akkor meg valakinek felügyelnie kell, szakmailag irányítani, tehát végül is ugyanott tartunk. Hogyan fogod finanszírozni a fejlesztést? Ha a finanszírozás megoldott, akkor is szakmai szempontok alapján kell dönteni arról, hogy ki alkalmas a feladat elvégzésére, ami megint nem egyszerű.

Ha neked is van egy remek ötleted, akkor gondold végig ezeket is. Ha megtaláltad a válaszokat rá, akkor eggyel közelebb vagy ahhoz, hogy tényleg beváltsa a hozzá fűzött reményeidet.