Annyira jó programozó leszel, ahány nyelvet tudsz?

Sokan jönnek azzal, hogy ők megtanulják a Javát, megtanulják a C#-ot, de a C++ és a PHP is érdekli őket, aztán bárhova is veti őket a sors, megállják a helyüket.

Igen is, meg nem is.

Ha analógiát keresünk erre, akkor a sportokat és a természetes nyelveket is fel tudom hozni.

Ha egyszerre kezdesz el portugálul és olaszul tanulni, mi lesz a végén belőle? Kis valószínűséggel a két nyelv tökéletesen szétválasztott ismerete és kezelése. Nagy valószínűséggel viszont egy nagy katyvasz.

De nem csak ez a gond, hanem két nyelv megtanulására kétszerannyi idő kell (mily meglepő :-)), viszont ha azt a kétszerannyi idődet az egyik nyelvre szenteled, sokkal minőségibb szintre tudsz eljutni.

Lefordítva: vagy mindkét nyelvet megtanulod úgy, hogy egy étteremben tudsz rendelni, és külföldön útbaigazítást tudsz kérni, vagy megtanulod az egyiket úgy, hogy akár egy szépirodalmi szöveget is meg tudj érteni, vagy előadást tudj az adott nyelven tartani. Az első is lehet cél, de pénzt keresni inkább a második opcióval tudsz.

Vagy a sportok analógiája: ha triatlonista vagy (úszás-kerékpár-futás), akkor az egy-egy sportot űzőkhöz képest rosszabb kerékpáros, rosszabb futó és rosszabb úszó leszel – egyszerre mindent nem lehet.

Tehát én azt javaslom, ha esetleg sok nyelv megtanulását forgatod a fejedben: Ne tedd! Válassz ki egyet a lehetőségek közül (én a Javát ajánlom!), és kötelezd el magad mellette (legalább az első időre), aztán ha az élet úgy hozza, még mindig lehet váltani. Egy teljesen elsajátított környezet sokkal többet ér (pénzben is), mint két félig, vagy három harmadáig kontrollált terület.

És hidd el, egyetlen környezetben elmélyülni is eltart jó pár hónapig. Ha minél hamarabb állást akarsz vállalni, fókuszálj egyre!