Hogyan NE kérj tanfolyami árajánlatot?

A minap egyik ismerősöm, aki évfolyamtársam volt az egyetemen, megkeresett, hogy van egy ismerős cég, akik elnyertek egy 10 napos tanfolyami tender üzemeltetőknek, és ebben egy 3-4 napos Java/Glassfish tanfolyamrészt akarnak. (A részletezett tematika egyébként ennyi időbe csak nagyon érintőlegesen fér bele).

Feltettem ezért az illető tanfolyamszervező cégnek a kérdéseimet, e-mailben. Az oktatásszervezőjük elkérte a telefonszámomat, én viszont ragaszkodtam ahhoz, hogy előbb válaszolják meg a kérdéseimet e-mailben. Megtették.

A kérdések után beírom, hogy mit vártam volna lehetséges válasznak, majd azt, hogy mit kaptam.

 1. Mit kell tudnom a teljes tanfolyamról? (ez egy összefoglaló kérdés, amire mondjuk valamilyen bevezetést vártam volna, hogy kik ők, hogyan jött a tanfolyam, hogyan szeretnék felépíteni, kikkel, mi a koncepció, stb… esetleg az egyéb fontos részletekkel)
  Válasz: 10 napos képzés, egyéni tematikával
 2. Mi a tanfolyam célja? (annyit tudtam, hogy üzemeltetőknek szól, tehát sokféle válasz lehetséges: átfogó ismeretek nyújtása a programozásról; megtanítani őket programozni, de valójában továbbra is üzemeltetők maradnak; átképezni őket programozóvá; képessé tenni őket mondjuk egy meglévő rendszerhez való hozzányúlásra, hozzáfejlesztésre; level 2 supporttá átképezni őket; eddig x rendszert üzemeltettek, most y-t fog kelleni;…)
  Válasz: ismeretek átadása
  (Amikor egy oktatásszervező ennyit mond arról, hogy mi a tanfolyam célja…)
 3. Mit tartalmaz a maradék 6-7 nap tematikája? (egy tematika akkor jó, ha gyakorlatilag fejezetcímekre lebontva megadja, hogy az adott technológiából mi kell (illetve mi nem). A programozási nyelvek olyanok, mint egy fa: egy pontból indulnak, aztán szétterjednek, és egyáltalán nem mindegy, hogy melyik ágak fontosak, és melyikek nem, vagy ha mindegyik fontos, akkor meg szinte tuti, hogy nem megyünk végig)
  Válasz: PHP
 4. Azon kívül, hogy üzemeltetők, mit lehet tudni a résztvevőkkel kapcsolatosan? Milyen előképzettségük van? (tehát mit üzemeltettek eddig (Windows munkaállomások, Linux munkaállomások, Linux serverek, Windows szerverek, adatbázis és ha az, akkor milyen? Oracle, PostgreSQL, MySQL? Esetleg valami közük a Javához? Pl. Tomcat szervert láttak már, de most Glassfish kell nekik, vagy esetleg WildFly-ban otthon vannak, de most át kell térniük Glassfish-re), van-e esetleg már meglévő programozási tudás, akár scriptelés területén, amire építhetünk?)
  Válasz: üzemeltetők
 5. Hány résztvevővel menne a tanfolyam? (Az első válasz, ami megfelelt az elképzeléseimnek:)
  Válasz: 6-8
 6. Mikor? (Tulajdonképpen ezzel sincs gond:)
  Válasz: idén
 7. Milyen nyelven fut majd a tanfolyam (magyar/angol)? (vagy magyar, vagy angol)
  Válasz: igen
  (Ez a legrosszabb kockavicceket idézi fel még az egyetemről: Lenni vagy nem lenni? – Igen.)
 8. Az oktatási anyagokról a cég vagy az oktató gondoskodik (vagy ők, vagy mi – mi a koncepció?)
  Válasz: alakulóban

Mert nincs gond azzal, hogy bizonyos dolgokhoz nem értenek, nincs kialakult tematika, közösen kell majd kifejleszteni, de akkor álljanak hozzá úgy.

Ezek fényében sok szerencsét kívánok a tanfolyam megszervezéséhez és lebonyolításához!

Pasztuhov Dániel
programozásoktató