Kell-e “papír” ahhoz, hogy valaki programozó legyen?

Ha néhány évet visszalépünk az időben, mondjuk az ezredforduló utánra, akkor még bizony az volt az általános, hogy jó helyre csak akkor tudott bekerülni valaki, ha volt diplomája valamely híresebb egyetemről vagy főiskoláról. A rossz nyelvek még azt is mondták, hogy ha egy bizonyos iskolában végeztél, akkor az önéletrajzod automatikusan a kukában landolt, míg ha egy másik helyen, akkor automatikusan be is hívtak interjúra.

Azóta sokat változott a világ. Számos új programozandó eszköz jelent meg (pl. okostelefon platformok), és a cégek (illetve az ügyfeleik) is jobban igénylik, hogy digitális szolgáltatást kapjanak (netbank, webshop, online ügyfélszolgálat…), ezért az igény azóta jelentősen megnőtt, nem csak Magyarországon, hanem a világban máshol is. Az informatikusok száma nem követte eléggé az igények növekedését.

Persze el kellett telnie egy kis időnek, míg a cégek HR-osztálya is elfogadta, hogy megváltozott a világ, és nem lesz képes minden egyes cég a legjobbakat magához vonzani, és ott tartani.

Tavaly kimentünk a HVG Állásbörzére körbenézni (jól szervezett rendezvény, merem ajánlani!). Az egyes területek képviselőinek különböző színű mappákat adtak, az informatikáé a kék volt. A kék mappa gyakorlatilag úgy viselkedett, mint a mézes madzag. Csak sétáltunk egyik helyszínről a másikra, egymással beszélgettünk, menet közben megállítottak, és invitáltak megnézni a cégük ajánlatát.

Egyik célunk az volt, hogy utánajárjunk a “papír” kérdésének, így megkérdeztünk erről a témáról minden olyan céget, aki feltüntette a tájékoztatójában, hogy juniorokat is felvenne, hogy mi az ő hozzáállásuk. 10 és 20 közötti céget kerestünk fel, és mindössze egyetlenegy volt az, aki azt mondta, hogy csak és kizárólag diplomás embereket akar felvenni. A többieknél a tudás volt a fontos.

A tudás viszont fontos, és minél aktuálisabb valakinek a tudása az adott területen, annál jobb.

Néhány információmorzsa még:

  • a Google 6 évvel a megszerzése után már nem tekinti előnynek a diplomát (mert elavul a tudás és a szakmai tapasztalat fontosabb, akár diplomás az ember, akár nem)
  • az egyetemeken első sorban általános tudást adnak, sok különböző szakma/téma alapjait is elsajátíthatod egy-egy képzésen belül. Számtalanszor volt olyan élményem az egyetemen egy-egy tárgy kapcsán, hogy szívesen belemélyednék, és megismerkednék vele mélyebben is, de tovább kellett rohannunk. Így például megtanultam a távközlő hálózatok alapjait, de nem lett belőlem cégnél bevethető tudásszintű távközlési mérnök
  • volt már, aki a Stackoverflow pontjai (ún. reputation) miatt kapott állást
  • a LinkedIn vélemények és endorsementek (valaki más úgy nyilatkozik, hogy te értesz valamihez) egyre fontosabbak

Már a tanfolyam fejlesztésének elkezdésekor is a bárki számára ellenőrizhető tudás átadására koncentráltam, de mivel volt rá igény, oklevelet mi is kiállítunk, ha elvégzed a képzéseinket (Java, Maven, Git,…).