Az informatika gyorsan változik!?

Manapság a csapból is az folyik, hogy az informatika rohamléptekben fejlődik: évente akár többször is új készülékeket, új szoftververziókat jelentenek be, melyek gyorsabbak, jobbak, mint régebbi társaik. Néha az ember csak kapkodja a fejét, és nem is tudja, melyik végén fogjon hozzá ahhoz, hogy legalább egy-egy területen megpróbáljon a haladással lépést tartani. És még akkor sem egyszerű, rengeteg tanulást igényel ez a törekvés.

A Windows 10-es verzióját 2015-ben adták ki, az előző 8-as verzió kiadása 2012. október, a nagysikerű Windows 7 pedig 2009-es.

Hogy lehet ezzel lépést tartani?

Ha megnézzük a gépünkön futó Windows 10-et (amit tavaly nagy csinnadratta következtében felfrissítettünk a korábbiról), azt láthatjuk, hogy a Fényképnézegető egészen más lett. Már nem lehet benne kurzorgombokkal balra/jobbra lapozni a képek közt, így ha ezt a funkciót szeretnénk elérni, rá kell jönni, hova rejtették. Tanulnunk kell.

Ami viszont nem változott, hogy továbbra is JPEG képeket készítünk a fényképezőgépünkkel (vagy telefonunkkal), és azokat másolgatjuk fel mappákba. A JPEG első szabványa 1992-ben készült el, azaz már több, mint 20 éve. A fényképezőgépek egyre nagyobb felbontásban, de továbbra is JPEG-képeket készítenek, a fájl formátuma, a tömörítés elvei mit sem változtak.

Menjünk tovább egy lépéssel: A képeinket mappákba rendezzük, és mappákat hozunk létre más mappákon belül. Ezt – az ún. hierarchikus fájlrendszert – először az 1965-ben kiadott Multics rendszerben alkalmazták.

És a fájlt? Az még régebbi, első említése 1950-ben történt meg, bár a lemezes megjelenési formája egészen 1961-ig váratott magára.

Mi ebből a tanulság?

Az, hogy az informatika sokrétegű: Vannak olyan részek, amik felszíniek és gyorsan változnak, és vannak mások, amelyek csak nagyon lassan, évek, évtizedek alatt.

Ha a programozással barátkozol, érdemes megtanulni az elveket (egy konkrét nyelven keresztül, persze), a második programnyelv, környezet stb. megtanulása már sokkal könnyebb lesz.

(A blogbejegyzés képe Jeff Kubina fotója)